Digitalna pristupačnost
...

ponedjeljak, 02. rujna 2024.

U Orašju svečanom akademijom otvoren festival 29. Dani hrvatskog filma "Ivo Gregurević"
...

Svečanom akademijom u prepunoj Kino dvorani Orašje, započeo je filmski festival 29. Dani hrvatskog filma „Ivo Gregurević“. Akademija je bila u znaku pet Zlatnih pulskih arena Ive Gregurevića, a sjećanja na njegove maestralne glumačke vještine upotpunjena su insertima iz pet nagrađenih filmskih ostvarenja. Akademiji je prethodio posjet groblju Karaula u Donjoj Mahali, glumčevom vječnom počivalištu, gdje su predstavnici brojnih izaslanstava položili vijence i upalili svijeće kraj groba Ive Gregurevića. Program je nastavljen primanjem za goste i uzvanike, kojem je domaćin bio gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić.

Festival je otvorenim proglasila predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i utvrdila kako broj o 29-tom festivalu, jasno ukazuje da ova manifestacija iz godine u godinu postaje sve značajniji simbol kulturne povezanosti, promicatelj kulture identiteta i očuvanja i to ne samo na području Orašja, Posavine i BiH, nego i šire regije.

Gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić je u ime Grada zaželio dobrodošlicu svima koji su svojim dolaskom odali priznanje festivalu i njegovom idejnom začetniku Ivi Gregureviću. „Ova manifestacija nije samo kulturni događaj, nego je postala dio naše tradicije, dio identiteta našega Grada Orašja i nas samih, ali i cjelokupne Bosanske Posavine. Dani hrvatskog filma su svjetionik naše kulturne scene koji svake godine privlači ljubitelje filma iz BiH, Hrvatske, ali i susjednih zemalja. Festival je dokaz da i u manjim sredinama mogu nastati velika djela i da kultura ne poznaje granice, nego ih ruši. Ivo je bio veliki glumac, ali i veliki čovjek koji je živio za umjetnost, za film i za svoj rodni kraj“, istaknuo je Oršolić i poručio kako je upravo Ivo svojim nesebičnim zalaganjem i ljubavlju prema svojoj sredini, udario temelje ove manifestacije sa željom da svi njegovi sugrađani imaju priliku uživati u filmskoj umjetnosti na najvišoj razini. „Festival je prilika da se prisjetimo njegovog doprinosa filmskoj kinematografiji, ali i našem gradu. Ivo je ostavio neizbrisiv trag u našim srcima i u povijesti Orašja. Zahvaljujući njegovoj viziji i radu vas filmskih umjetnika, Dani hrvatskog filma nastavljaju rasti, obogaćujući kulturni život našeg grada i donoseći nam radost kroz filmsku umjetnost“, naglasio je gradonačelnik Oršolić i zahvalio svima koji su svojim trudom i ljubavlju prema filmu, nesebično doprinijeli organizaciji ovog festivala.

Na akademiji su dodijeljene nagrade Ivo Gregurević“, za veliki doprinos u stvaranju filmske i kazališne umjetnosti, a ovogodišnji dobitnici statue „Ivo Gregurević“ u bronci, autora i realizatora akademskog kipara Ante Jurkića, su glumac Siniša Popović i scenarist, pisac i glazbenik Mate Matišić. Priznanja su im uručili glumac Ivica Pucar predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika i proslavljeni redatelj Zrinko Ogresta.

Borjana