Digitalna pristupačnost
...

srijeda, 23. listopada 2024.

Ovo su dobitnici Javnih priznanja Grada Orašja za 2024. godinu
...

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Orašje održanoj povodom Dana Grada Orašja dodijeljena su Javna priznanja Grada Orašja zbog zasluga i doprinosa od osobitog značenja za razvoj i ugled Grada i to: Plaketa Grada Orašja monsinjoru Iliji Janjiću, te dvije Zahvalnice Grada Orašja gospođi Mariji Nedić i efendiji Salimu Kanliću.

Profesorica glazbene kulture i umjetnosti Marija Nedić rođena je 1981. godine u obitelji Mišković iz Kostrča, a glazbom se bavi od svog djetinjstva. Prve sate klavira naučila je kod fra Marijana Miće Živkovića u župi Tolisa, a već 1996. godine s franjevačkim bandom Tau snima dva albuma duhovne glazbe. Nakon završenog studija na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku vraća se u rodno Orašje i zapošljava se u Osnovnoj glazbenoj školi Orašje, čija je sad i voditeljica. Uspješno vodi dječji zbor Izvor u župi Tolisa, ali ono što je kruna njenog rada i djelovanja je zbor Adoro kojeg vodi već 13 godina i po čemu je prepoznatljiva na samo na području Županije Posavske već i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Marijin rad se vidi u skoro svim događanjima u Gradu Orašju kroz njene nastupe s učenicima i zborovima. Promocija Grada Orašja kroz glazbu dio je svakodnevne misije koju Marija s dušom i srcem čini. Grad Orašje prepoznao je njen rad i stoga joj uručio Javno priznanje – Zahvalnicu Grada Orašja.

Salim-efendija Kanlić rođen je u Goraždu, a u Orašje, na mjesto imama Sultan Abdul-Azizove džamije, došao je u rujnu 1979. godine. Tijekom Agresije na našu domovinu bio je uz svoj narod u Orašju, a posebno je bio aktivan u humanitarnom radu, pružajući pomoć prognanicima iz Posavine. Uz brojne vjerske obveze i humanitarni rad kojem je bio iskreno posvećen, Salim efendija bio je i član Odbora za međureligijsku suradnju Orašje kojeg je 2010. godine utemeljilo Međureligijsko vijeće u BiH. Krajem 2020. godine otišao je u zasluženu mirovinu. U 41 godinu života i rada, rastao je i sazrijevao kao imam zajedno s Orašjem i njegovim stanovnicima. Svojim radom i životom stekao je poštovanje ne samo kod svojih vjernika, nego i kod pripadnika drugih vjerskih zajednica. Spremnost na razgovor, blagost i smirenost te velika životna mudrost odlike su koje krase Salima efendiju. Iz tih razloga zaslužio je Javno priznanje – Zahvalnicu Grada Orašja.

Monsinjor Ilija Janjić rođen je 20. rujna 1944. godine u Vidovicama u Bosanskoj Posavini. U sjemenište kao pitomac Kotorske biskupije primljen je u petnaestoj godini života, a za svećenika je zaređen 1969. godine. Imenovanje za biskupa zateklo ga je kao kanonika Stolnog kaptola i dekana u Herceg Novom 1996. godine, a posvećen je za biskupa kotorskog 27. travnja iste godine u Kotoru. Kotorska biskupija bila je daleko od Bosanske Posavine, ali nikada nije zaboravio svoje Vidovice. Biskup Janjić uvijek je s ponosom govorio o svom rodnom kraju, ali tamo gdje je služio kao svećenik uvijek je služio s ljubavlju. Svoj zlatni jubilej – 50 godina misništva proslavio je upravo u svojoj rodnoj župi u zajedništvu s kardinalom Vinkom Puljićem. Rijetko se koje mjesto može pohvaliti tako velikim brojem duhovnih zvanja kao Vidovice, jer su za vrijeme biskupove Zlatne Mise 2019. godine brojali 51 svećenika i redovnika te 51 redovnicu, među kojima i jednoga biskupa – Iliju Janjića. Samo u užoj rodbini biskupa Janjića 11 je svećenika i redovnika te 7 redovnica. Gradsko vijeće Orašje procijenilo je da kotorski biskup u miru monsinjor Ilija Janjić neprijeporno zaslužuje i ispunjava uvjete za dodjelu Plakete Grada Orašja zbog svojih doprinosa u očuvanju vjere i hrvatskoga identiteta i promicanju Grada Orašja u Boki Kotorskoj.