Digitalna pristupačnost
...

petak, 26. srpnja 2024.

Od 2025. godine za prvo dijete tisuću, za drugo dvije, a za treće i svako sljedeće tri tisuće maraka jednokratne novčane pomoći od Grada
...

Četrdesetčetvrta sjednica Gradskog vijeća Orašja održana je 25. srpnja 2024. godine u Vijećnici Omladinskog doma s usvojenim dnevnim redom od 20 točaka. Vijećnici su nakon usvajanja Izvoda iz zapisnika s 43. sjednice, vijećničkih pitanja i inicijativa, a poslije rasprave usvojili Odluku o izmjenama i dopunama Proračuna Grada Orašja za 2024. godinu. Rebalansom su povećani prihodi za oko 26,36 %  i sada iznose iznose 16.330.000 KM. Povećani su i rashodi s prvobitno planiranih 12.732.250,00 KM na 16.139.150,00 KM. U skladu s tim izmijenjena je i dopunjena Odluka o izvršavanju Proračuna.

Iako Gradsko vijeće Orašje ima usvojen Etički kodeks već duži niz godina, prijedlogom novog Etičkog kodeksa, Etički kodeks je usklađen s novim propisima, kao i međunarodnim dokumentima i preporukama. Sadašnji saziv Gradskog vijeća nije imao niti jednu prijavu kršenja kodeksa ponašanja vijećnika, ali zaključio je da je potrebno i dalje promicati i pridržavati se etičkih načela i standarda ponašanja vijećnika, kao i predvidjeti neke situacije u budućem radu Gradskog vijeća, te je zato Etički kodeks usvojen.

Nakon usvajanja nacrta Odluke o zaštiti izvoršita vode za piće „Kostrč“ na prošloj sjednici i provedene javne rasprave pristigla je samo jedna primjedba odnosno sugestija, koja je usvojena. Odnosi se na detaljnije pojašnjenje jednog članak ove Odluke kako bi se kod sam primjene izbjegle nejasnoće. Odluka je usvojena.

Grad Orašje zaprimio je Presudu Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine kojom se utvrđuje da odredbe Odluke o komunalnoj naknadi koje se odnose na elektroinstalacije i vrstu i namjenu prostora, nisu u skladu s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine. Zbog usklađivanja s Presudom i Zakonom o komunalnom gospodarstvu Županije Posavske Gradskom vijeću predložena je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnoj naknadi, koja je i usvojena.

Od 1.1.2025. godine bit će povećan iznos novčanih naknada za rodilje, za rođeno prvo dijete s 500 na tisuću maraka, za drugo s tisuću na dvije, a za treće i svako sljedeće s dvije tisuće na tri tisuće maraka. Rezultat je to analize stanja u ovoj oblasti, uslijed porasta troškova života, a u skladu s demografskom politikom Grada Orašja.

Gradsko vijeće Orašje donijelo je Odluku o prodaji gradskog građevinskog zemljišta u katastarskoj općini Orašje I putem javnog nadmetanja – licitacije i to u svrhu izgradnje gospodarskih objekata na parceli u površini od 55.943 m² po cijeni od 4,00 KM po metru kvadratnom. Gradonačelnik je zadužen da raspiše javni oglas.

Odlukom o dopuni Odluke o upisu prava vlasništva ovlašten je Gradonačelnik da u ime Grada Orašja sa dosadašnjim upisanim titularima – Osnovnom školom Orašje i Dječji vrtić Pčelica Orašje, uz prethodno pribavljeno mišljenje Općinskog pravobranitelja, potpiše notarski obrađen ugovor o prijenosu prava vlasništva.

Vijećnici su odobrili Gradu Orašje da kao zakupodavac daje u zakup nekretnine koje se nalaze u njegovom vlasništvu Ministarstvu unutarnjih poslova Županije Posavske bez naknade, kao i poslovni prostor Centru za socijalni rad za privremeni smještaj do izgradnje nove zgrade Centra.

Gradsko vijeće također je dalo suglasnost Domu zdravlja Orašje da dadne u zakup prostorije stare zgrade Doma zdravlja na privremeno korištenje Zavodu zdravstvenog osiguranja Županije Posavske – Ispostava Orašje, te suglasnost na zamjenu nekretnina radi ispravljanja jedne parcele.

Zaključkom je dana prethodna suglasnost za donošenje Odluke o pristupanju postupku dodjele koncesije za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije za elektroenergetski objekt fotonaponske elektrane „ Separacija 2“, snage 300 kW za firmu Conram d.o.o. Brčko.

Marijan Živković iz Kostrča imenovan je za općinskog pravobranitelja u Općinskom pravobraniteljstvu u Orašju na četiri godine kao jedini kandidat koji se i prijavio na Javni natječaj.

Katarina Pejić, Marijana Vincetić, Anita Klaić, Nada Ević i Marijan Maskaljević imenovani su u novi saziv Školskog odbora Osnovne škole Ruđera Boškovića Donja Mahala, nakon provedenog javnog natječaja, a dosadašnji sastav Školskog odbora razriješen je istim Rješenjem zbog isteka mandata.

Do kraja sjednice usvojena su izvješća o radu Javnog poduzeća Vodovod i odvodnja Orašje i Komunalac Orašje za prošlu godinu, a Gradsko vijeće Orašje dalo je i suglasnost na Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Dječjeg vrtića Pčelica Orašje.